The Interdisciplinary Handbook of Perceptual Control Theory

book cover

In juni 2020 brengt Elsevier 1Wetenschappers zijn niet zo dol op Elsevier, dat enorme winsten maakt op publiek betaalde wetenschap. Tegelijkertijd heeft deze uitgave door een mainstream wetenschappelijke uitgever een grote betekenis voor PCT-onderzoekers: erkenning. de eerste Editie van The Interdisciplinary Handbook of Perceptual Control Theory uit. Dit handboek heeft de ondertitel Living Control Systems IV – de vierde uitgave van de serie Living Control Systems, waarin William T. Powers en collega’s de theorie in uiteenzetten.

Het boek werd samengesteld door Warren Mansell, die vanuit de Universiteit van Manchester veel onderzoek doet naar de PCT en Method of Levels. In elk hoofdstuk brengen verschillende auteurs een aspect van PCT voor het voetlicht, waardoor een interdisciplinair beeld ontstaat van deze theorie vanuit de sociologie, biologie, artificiële intelligentie, taalwetenschappen, neuroscience en psychologie.

Als ik moet afgaan op de hoofdstukken die ik er eerder van mocht mee-lezen en de titels en auteurs van de hoofdstukken, is het geen lichte kost. Geen handboek voor beginners dus, maar vooral een boek dat PCT binnen de wetenschap ruimte verschaft en voor verschillende velden kan laten zien hoe PCT een nieuw perspectief biedt op oude problemen.