Masterthese Barbara van Osch – ACT & MOL

Acceptance and Commitment Therapy en de Method of Levels: een vergelijking, is de titel van het afstudeeronderzoek dat Barbara van Osch deed als masterstudent klinische psychologie aan de Open Universiteit onder begeleiding van Eva de Hullu.

Barbara van Osch heeft jarenlange ervaring met verschillende therapeutische methoden, zoals CGT, ACT en MOL. Zij werkt graag met ACT én MOL en schreef voor het behalen van haar master Psychologie aan de Open Universiteit een scriptie over de vergelijking tussen Acceptance and Commitment Therapy en de Method of Levels. Ze vergelijkt zowel de therapiemethoden als de achterliggende theorieën Relational Frame Theory en Perceptual Control Theory op een systematische manier en helpt de lezer daarmee scherp te krijgen wat de overeenkomsten en verschillen zijn.

Theoretische scherpslijpers vinden vooral de theorieën achter de therapeutische benaderingen onverenigbaar. Barbara probeert er de vinger op te leggen waar die onverenigbaarheid in zit, maar merkt op dat de theorieën zich dusdanig op andere facetten van het grotere geheel richten dat het nog maar de vraag is of ze inderdaad onverenigbaar zijn, of dat ze vooral een ander deel van de werkelijkheid uitwerken vanuit een andere bril bezien en in ander jargon. Uiteindelijk verzucht ze dat je in het denken over modellen maar het beste een open blik kunt houden, en dat het uiteindelijk gaat om het belang van de individuele cliënt in de praktijk.

Download de masterthese (PDF) hier.