Wat is Error?

Error in PCT is het verschil tussen de referentiewaarde (hoe het moet zijn) en de input (hoe het nu is). De error is dus precies het signaal dat nodig is om je ervaring precies goed te maken. Stel dat je de watertemperatuur van je douche op 37 °C hebt ingesteld (referentie), en de huidige temperatuur (input) is 30 °C, dan is de error 7 °C. Door het water precies die hoeveelheid extra (7 °C) te verwarmen (de output) wordt het water precies goed (37 °C).

Als er sprake is van controle merk je de error niet op: kleine verschillen worden door automatische handelingen opgelost. Error merk je pas op als je geen controle hebt. Bijvoorbeeld als je onder de douche staat zonder automatische thermostaat, en iemand zet beneden de warme kraan open: het water wordt ineens te koud en je schrikt.

Of je merkt error op in situaties op zoals hierboven in de video. “Try not to cringe” staat er op youtube boven video’s zoals deze. Probeer niet de kriebels te krijgen. Met dit soort voorbeelden merk je hoeveel referentiewaarden je hebt waar je je meestal niet van bewust bent: hoe je taart moet snijden, eieren pelt of papier vouwt.

Het is moeilijk aan te zien hoe dit verkeerd gebeurt: als je error voelt, dan wil je het oplossen, zorgen dat het weer goed komt. En als dat niet lukt, dan voel je dus die kriebels, dat ongemakkelijke gevoel.