Boek: Alles onder controle

PCT uitleggen is als het overgooien van een ingewikkeld LEGO-bouwwerk. Je kunt het niet in zijn geheel overdragen en moet daarom steeds kleine stukjes werpen, in de hoop dat er bij de ander iets ontstaat dat op je eigen bouwwerk lijkt. Op mijn website, nieuwsbrief en in praatjes probeer ik sinds een paar jaar dat bouwwerk door te geven.

Het is natuurlijk handiger als je een boek hebt waarin stap voor stap het bouwwerk wordt opgebouwd. Vorige zomer begon ik dat boek te schrijven. Nu is het af. In tien hoofdstukken leg ik uit wat controle is, hoe je controle verliest en weer kunt herstellen, hoe je de verschillende niveaus van controle kunt onderscheiden en hoe reorganisatie werkt. Ik onderzoek de betekenis van het verschuiven van het paradigma van lineaire causaliteit naar een systemisch begrip van circulaire causaliteit. Hoe kan je psychische problemen zoals angst en depressie vanuit controle ervaren, en kun je vanuit controle neurodiversiteit verklaren? Hoe werkt controle in communicatie, en in therapeutische gesprekken? Hoe staat het met de wetenschap? Wat verandert er allemaal als je de wereld vanuit controle bekijkt?

Het schrijven was zelf een controleproces, waarin ik alles wat ik heb geleerd en bedacht aan elkaar kon verbinden. Kritische meelezers hielpen me het manuscript bij te slijpen en hun vertrouwen gaf me een zetje. Gelukkig maar: er was vanuit verschillende uitgevers interesse. Met Boom uitgevers werk ik samen om het boek in het voorjaar van 2025 te laten verschijnen en om deze theorie alle aandacht te geven die ze verdient.