Mediatie: conflicten tussen personen

Method of Levels therapie richt zich primair op interne conflicten: verschillende doelen ín een persoon die met elkaar strijden en daarmee voortdurend stress veroorzaken. MOL is erop gericht de aandacht naar die conflicterende doelen te brengen en vanaf een hoger perspectief reorganisatie te bewerkstelligen.

detail uit Assyrisch paneel: conflict is van alle tijden.

Mediatie is als vak gericht op het helpen oplossen van conflicten tussen personen: intrapersoonlijke conflicten. Die conflicten en hoe je ze oplost, kun je net als gesprekstherapie, vanuit de Perceptual Control Theory begrijpen.

Dat is wat Kent McClelland en Warren Mansell (2019) doen in hun artikel over mediatie. Het stuk legt voor een publiek van mediatie-deskundigen uit wat de PCT kan betekenen voor hun praktijk en biedt daarmee handvatten om ook meer met MOL te werken als je in je praktijk te maken hebt met meerdere personen (relatietherapie, systeemtherapie, werken met jongeren).

McClelland, K., & Mansell, W. (2019). Resolving interpersonal and intrapersonal conflicts: A comparison of the practice of mediation with method-of-levels psychotherapy. 9, 38.